Operationer hos hund og kat
På Herlev Dyrehospital udfører vi mange forskellige slags operationer.
Vi kan udføre mere specialiserede operationer på dyrets bughule, knogler og led og modtager gerne patienter fra henvisende kolleger. Derudover udfører vi naturligvis almindelige rutineoperationer som fx sterilisationer og kastrationer. Vi har udover almindeligt operationsudstyr, special orthopædiudstyr, kryoterapi, laserkirurgi og elektrokirurgi.
Det er vigtigt at sikkerheden for patienten er i orden. Når du kommer med patienten laver vi en grundig forundersøgelse før indlæggelsen.
Læs mere om Indlæggelse af dyr på Herlev Dyrehospital her.
Under selve operationen overvåger vi patienten med udstyr der kan måle hjerte og kredsløbet, blodets iltning, CO2 mm. Efter operationen giver vi dig en grundig instruks og følger patienten så vi er sikre på at alt er som det skal være og du kan føle dig tryg.
Vi udfører blandt andet disse operationer:
- Sterilisationer på hund, kat, kaniner og andre dyr
- Kastrationer på hund, kat, kaniner og andre dyr
- Korsbåndsoperationer
- Patellaluxationer
- Knoglebrud
- Mavedrejning
- Øjenoperationer
- Kejsersnit
- Blød gane
- Stenotiske nares/forsnævrede næsebor
- Livmoderbetændelse
Bløddelskirurgi
Sterilisation
Sterilisation er det ord man bruger for når man fjerner æggestokkene/ovarierne på hunkatte og tæver. På Herlev Dyrehospital har vi stor erfaring i at sterilisere hunde, katte og andre mindre kæledyr som marsvin og kaniner. Nedenfor kan du læse om hvordan vi gør. Det er vigtigt for os at fagligheden og sikkerheden er i top.
Ring gerne 44 91 91 44 og hør nærmere inden du bestiller en tid.
Sterilisation af kat
Der er flere forskellige fordele ved at sterilisere din kat. Er din hunkat udekat eller delvist udekat, er der stor risiko for, at den bliver drægtig. Der fødes mange uønskede killinger hvert eneste år, som ofte får en trist og uretfærdig skæbne, fordi katteejere ikke kastrerer og steriliserer deres katte.
Sterilisation af hund
Overvejer du at sterilisere din hund, men er du i tvivl om fordele, ulemper og bivirkninger? Hos Herlev Dyrehospital er vi eksperter i sterilisation af hunde, og vi har mange års erfaring med indgrebet. Mange hundeejere har mange spørgsmål til indgrebet, og vi guider dig naturligvis igennem hele forløbet, så både du og dit kæledyr er i trygge hænder.
Læs videre her og få mere at vide om fordele, ulemper og bivirkninger ved sterilisation af hund.
Kastration
Kastration er et kirurgisk indgreb hvor man fjerner testiklerne hos et handyr, og på den måde sørger for, at de ikke kan få afkom. I nogle tilfælde, især hvis kastration foretages tidligt, kan en kastration også være med til at dæmpe hanlig opførsel som eks. dominans og aggressiv adfærd.
Kastration af kat
Kastration er et kirurgisk indgreb hvor man fjerner testiklerne hos en hankat, og på den måde sørger for, at de ikke kan få killinger. I nogle tilfælde, især hvis kastration foretages tidligt, kan en kastration også være med til at dæmpe hanlig opførsel som eks. tendens til at aggressiv adfærd
Skal din kat kastreres?
Kastration af hund
De fleste ejere af hanhunde kommer ud for at overveje, om hvorvidt de skal kastrere deres hund eller ej. Kastration er et kirurgisk indgreb, hvor man fjerner testiklerne på hanhunden, så den således ikke kan få hvalpe. Kastration er derfor en fordel hvis hanhunden omgås med tæver, når de er i løbetid, eller hvis man blot ikke ønsker at løbe risikoen. Dog er der også mange andre fordele ved kastration af hanhunde.
Andet bløddelskirurgi
Der er mange flere slags operationer end vi kan nævne her. Bløddelskirurgi er en betegnelse for operationer på væv, der ikke er knogle og bevægeapparat. Det kan være kræft fx mammatumorer, blæresten, fremmedlegemer i mavetarmkanalen og meget andet.
Livmoderbetændelse hund
Livmoderbetændelse opstår oftest hos tæver over 4-6 år og er en infektion i tævernes livmoder. Ofte opstår infektionen et par måneder efter hundens løbetid, og er livmoderhalsen åben viser symptomerne sig ofte ved flåd fra skeden.
Frygter du at din hund har en livmoderbetændelse?
Ortopædi - Knoglekirugi
Ortopædi er i forbindelse med kirurgi forskellige operationer på knogler og bevægeapparatet. Vi har oplistet nogle få af de mest almindelige her, men der er flere.
Derudover udfører vi også rygkirurgi, hvor vi fx kan gå ind og fjerne en diskosprolaps.
Løs knæskal - Patella-luksation
Knæskallen er en knogleforstærkning af den store lårmuskel der strækker benet. Normalt kører knæskallen i en fure nederst på lårbenet, når knæleddet strækker og bøjer. Ved patellaluksation eller løse knæskaller, så bliver knæskallen ikke i furen, men smutter til den ene side. Oftest ser vi den bevæger sig ind på indersiden af benet, den retning kalder vi dyrlæger medial, så derfor medial patella luksation. Nedenfor ses venstre bagben på en hund set forfra.
Her ses et normalt udseende lårben, hvor vi har fjernet knæskallen og senerne. Den fure knæskallen kører i kan tydelig ses:
I det øjeblik at der er tale om patellaluksation, så kan knæskallen bevæge sig ud af furen.
Det kan ske for hvalpe og de kan nogle gange vokse sig fra det. Men der er flere grader af patellaluksation og tilstanden skal derfor vurderes af dyrlægen.
Grad I: Man kan bevæge knæskallen ud af furen, men den smutter selv tilbage.
Grad II: Knæskallen kommer nogle gange ud af furen, men kan manipuleres på plads.
Grad III: Knæskallen er for det meste udenfor furen, men kan skubbes på plads.
Grad IV: Knæskallen er udenfor furen hele tiden og kan ikke flyttes på plads.
Hvis knæskallen ofte er ude af furen, så kan det desværre give følgeskader på knæleddet.
Der kan ske bruskskader, og der kan komme knoglenydannelser og smerter.
Vi opererer for patellaluksation på Herlev Dyrehospital. Afhængig af patienten og hvordan knæet ser ud på undersøgelsen, så er der flere behandlingsmuligheder.
- Vi kan i lette tilfælde nøjes med at lave rekonstruktion af bløddelene i knæet. Det vil sige stramme den løse side op og løsne på indersiden.
- En anden mulighed er at gøre furen på lårbenet dybere. Det har vi forskellige teknikker til at gøre.
- En tredje mulighed er at flytte den knogletilhæftning som senen fra knæet har på skinnebenet. Dette kan eventuelt gøres sammen med at gøre furen dybere, afhængig af forundersøgelsen.
Slutteligt kan der sjældent være tilfælde hvor lårbenets vinkel gør at man også må korrigere lårbenet. Det vil være en behandling der besluttes individuelt.
Patellaluksation er også en behandling vi udfører for henvisende kolleger.
Billeder fra Novartis
Knoglebrud
Nogle gange ser vi at hunde eller katte kommer til skade og brækker knogler.
Det kan resultere i frakturer af variabel grad. Fra ganske små knoglebrud, til knuste knogler eller helt brækkede knogler.
På Herlev Dyrehospital har vi en stor erfaring med knoglebrud og sætte dem sammen igen.
Vi bruger flere forskellige teknikker afhængig af hvilken knogle der er brækket og hvordan frakturen er.
I dette tilfælde hvor en hund har brækket sit ben, valgte vi at sætte et eksternt stativ på benet.
Til højre ses benet ved forbindingsskifte efter nogle dage.
Ved andre former for benbrud kan vi vælge at sætte det sammen med andre løsninger. Det kan foreksempel være med skruer, plader eller søm.
Nogle gange kan et brækket ben også klares med en gips. Det er først noget vi kan vurdere når vi har undersøgt patienten og taget et røntgenbillede.
Hvis du har en hund der har brækket benet, så er du velkommen til at ringe og få et prisoverslag. Er du blevet henvist i vagten fra vores telefon til Københavns Dyrehospital, så kan du bede dem sende en mail med røntgenbillederne til os, da vi oftest kan klare operationen hos os om mandagen. Se vores priser på knoglebrud
Vi modtager også gerne henvisninger på knoglebrud fra kolleger.
Ring og hør nærmere på 44919144 eller send en e-mail.
Korsbåndsoperation hund
Er din hund pludseligt begyndt at halte på det ene ben, og er der ingen synlige tegn på sår og skrammer, kan en af årsagerne være, at et af dens korsbånd kan være sprunget.
Læs mere om korsbåndsoperationer til hunde.